info@pete.fi
(06) 231 5396
ma - pe 8 - 17, la 10 - 15

UKK - Usein kysytyt kysymykset piipunhatuista

Ruostuuko PETE-piipunhattu? Tuleeko hatulle mitään takuuta?

PETE-piipunhattuja on tehty jo vuodesta 1989, eikä ole tiedossa että niihin olisi tullut korroosiosta johtuvaa läpireikää. Jos mustaa rautaa oleva TV-antenni tms. on piipunhatun lähellä, piipunhatussa voi ilmetä ruostumista yksittäisissä tapauksissa, vaikkain kaikki PETE-piipunhatuissa käytetyt materiaalit ovatkin ruostumatonta terästä. Annamme kaikille PETE-piipunhatuille kymmenen (10) vuoden puhkipalamattomuustakuun.

Materiaalien kestävyys: ruostumaton teräs, alumiini vai alusinkki?

PETE-piipunhattu on ensimmäinen Suomen markkinoille myyntiin tullut teollisesti valmistettava piipunhattu. Lähtökohtanamme toiminnalle on ollut alusta saakka korkealuokkaisten ja pitkäkestoisten tuotteiden valmistaminen. Pitkä kokemuksemme alalla ja tyytyväiset asiakkaamme ympäri Pohjoismaita ovatkin paras todiste tuotteidemme laadusta.

Raaka-ainetoimittajien mukaan käyttämämme levymateriaalin (Outokummun ferriittinen ruostumaton teräs AISI 441) korroosionkesto on pinnoittamattomana karkeasti arvioituna noin kymmenen kertaa parempi kuin sinkityn/alusinkityn levyn korroosionkesto. Piipunhattua ostaessa kannattaakin huomioida tuotteen elinkaarikustannus. Vastaamme säännöllisesti asiakkaiden tarjouspyyntöihin koskien pelkkää piipunhatun kansiosaa: vanha ja ehkä hankintahinnaltaan edullisempi vaihtoehto kun ei ollut kestänytkään.

Raaka-ainetoimittajat painottavat, että piipunhatun korroosio-olosuhteet ovat hyvin riippuvaisia siitä, mitä tulipesässä poltetaan – öljyä, puuta, roskia vai jotain muuta. Tästä johtuen on hyvin vaikeaa määritellä tarkasti, millaisen käyttöiän voi saavuttaa milläkin materiaalilla. Korroosionopeus kiihtyy huomattavasti jos sinkkiin pääsee vaikuttamaan sellaisia aineita mitkä ovat sinkille haitallisia, kuten esim. rikki, merivesi tai maantiesuola. Kuitenkaan mitään yleispätevää kaavaa korroosionopeudelle ei pysty antamaan, käytännön kokemukset ovat paras todiste materiaalien kestävyydestä käyttötarkoituksessaan.

Kiinnityselementit, pysyykö kiinni?

Kaikki kiinnitystarvikkeet ja osat ovat ruostumatonta terästä sekä rakenteeltaan ja lujuudeltaan tukevia. Toimituksen mukana tulevia asennusohjeita huolellisesti noudattamalla varmistetaan kiinnityksen pysyvyys.

Miten piipun pystyy nuohoamaan hatun asentamisen jälkeen?

Piipunhatun ja piipunpään väliin jää riittävä tila (20 cm) nuohouksen suorittamiseksi ilman hatun irroitusta. Hattu on mitoitettu yhteistyössä nuohoojien kanssa. Kaikkiin piipunhattuihimme on silti saatavilla nuohoojien suosittelema nuohousta helpottava saranointi.

Onko saranointi pakollinen?

PETE-piipunhatut voidaan varustaa saranoinnilla, ja näin helpotetaan nuohousta. Pakollinen varuste saranat ei ole, koska PETE-piipunhattujen mitoitus on Nuohousalan Keskusliiton hyväksymä. Saranointi on saatavilla lisävarusteena kaikkiin piipunhattu-malleihimme.

Miksi lintuverkko?

PETE-piipunhattu kannattaa varustaa lintuverkolla jos alueella parveilee hormeihin pesiviä lintuja. Varsinkin naakat ovat todella kiusallisia pesiessään savuhormeihin. Pesien hävittäminen on todella hankalaa esim. “poraamalla”. Jotkut hävittävät pesiä polttamalla. Tämä vaarallinen tapa on aiheuttanut jopa koko talon tuhoutumisen.

Onko PETE-piipunhattu viemäröity?

PETE-piipunhattua ei ole viemäröity mitenkään, vaan piipunhatun pelti “ristipokataan” siten, että vesi ja lumi valuu alas piipunhatun kansiosan päältä. Lisäksi valmisharkkopiippuihin tarkoitetuissa piipunhatuissa on harkon pään kattava levy sekä hormikaulus, joka estää veden valumiseen hormiputkeen.

Pitääkö piipunhattuun tehdä aukko/putkitus öljyhormin kohdalta?

Öljypolttimen hormille suositellaan tehtäväksi piipunhattuun läpivientireikä (www.nuohoojat.fi). Valmistamme erikoistilauksesta öljypolttimen hormille läpivientiputken ja aukotuksen piipunhatun kansiosaan – kaikkiin malleihimme. Läpivientiputket tehdään haponkestävästä teräksestä. Aukotuksen ja läpivientiputken hinta määräytyy tarjouksen perusteella.

Jos öljynpolttimen hormin läpivientireikää ei tehdä, niin kauanko PETE-piipunhattu pysyy ehjänä, jos 2000 litraa öljyä palaa vuodessa?

Vanhimmat PETE-piipunhatut ovat olleet käytössä jo lähes 20 vuotta ja ongelmia ei ole tähän mennessä esiintynyt. Kysymys ei niinkään ole piipunhatun kestosta vaan enemmänkin sadesuojan alapinnalle tiivistyvän rikkipitoisen veden tippumisesta katolle. Jos kattomateriaalina on peltikatto (esim. muovitettu sinkkipelti) saattaa “happohyökkäys” aiheuttaa melko nopeasti vaurioita. Huopakatto sietää paremmin rikkiä ja tiilikattokin paremmin kuin pelti. Eräällä meidän omalla työntekijällä on ollut nyt yli kymmenen vuotta öljylämmityshormin päällä PETE-piipunhattu ja vielä ei ole havaittavissa minkäänlaisia oireita läpiruostumisesta. Öljypoltin toki kannattaa pitää hyvissä säädöissä, että palaminen olisi mahdollisimman puhdasta.

Hormipalot?

Kaikista rakennuspaloista noin joka viides aiheutuu tulisijasta tai savuhormista. Merkittävin syy on halkeama hormissa tai tulisijassa. Savupiippujen rapautuminen alkaa vaivihkaa usein ullakolla/yläpohjatilassa. Rapautumista voi oleellisesti hidastaa suojaamalla savupiippu piipunhatulla. Hormin rapautumista tapahtuu erityisesti talvipakkasilla, kastumaan päässeen hormin jäätyessä.

Miten PETE-piipunhattu malli L (ns. lattamalli) kiinnitetään?

Toimitukseemme kuuluvat vakiona haponkestävät kiila-ankkurit. Toimitamme mallia L myös kierretankokiinnityksellä, mikäli kiinnitys tapahtuu kemiallisella kiinnitys massalla. Jos piipun päälle on valettu hyväkuntoinen betonisuojus kiila-ankkurit tarttuvat hyvin. Muissa tapauksissa suosittelemme “kemiallisten ankkurin” käyttöä, sillä usein piippu on muurattu reikätiilestä jolloin porattaessa osutaan todennäköisesti tiilen reikään.

Mitä eri nimityksiä käytetään savupiipun päässä olevalle betonille?

Ainakin seuraavia: betonisuojus, betonisuoja, betonivalu, betonikakku, kakku ja kranssi. Epäselvyyksien välttämiseksi pyrimme PETE-aineistoissamme käyttämään ainoastaan piipun betonisuojus -nimitystä.