PETE Universal Plus -harkkopiippu


Markkinoiden kevyin kolmikerrosrakenteinen harkkopiippu PETE Universal Plus on kestävä, paloturvallinen ja monikäyttöinen savupiippu. Valmispiipun 3-kerrosrakenne koostuu ulkokuoreltaan mittatarkasta ja erittäin kevyestä perliittihormiharkosta, mineraalivillaeristeestä ja isostaattisesti kuivapuristetusta hormiputkesta.

► Siirry hormilaskureihin
► Avaa PETE UP -harkkopiipun esite

PETE Universal Plus -harkkopiippu asennettuna tulisijan päälle.

Ominaisuudet lyhyesti

 • Paloturvallinen kolmikerrosrakenteinen harkkopiippu tuulettuvalla rakenteella
 • Innovatiiviset isostaattisella kuivapuristusmenetelmällä valmistetut keraamiset hormiputket
 • Kevyet ja pinnaltaan hyvin sileät perliittihormiharkot
 • Soveltuu kaikille polttoaineille, myös viljalle!
 • CE-hyväksytty savuhormien korkeimpaan lämpötilaluokkaan T600
 • Suojaetäisyydet huonetilassa tuulettuvilta osin sekä läpivienneissä vain 50 mm
 • Testattu korkeammilla pohjoismaisilla yläpohjan lämpöeristepaksuuksilla, aina 800 mm eristepaksuuteen asti
 • Laaja valikoima hormikokoja väliltä 80 - 250 mm
 • Saatavilla myös eri harkkokokoja, varastokokoina 360 x 360 sekä 360 x 680 mm
 • Laajatarvikevalikoima
 • Saatavilla myös korvausilma- ja/tai poistoilmakanavalla


PETE Universal Plus -harkkopiippu on kestävä ja monikäyttöinen valmispiippu. PETE Universal Plus -valmispiipun kolmikerrosrakenne koostuu ulkokuoreltaan mittatarkasta perliittihormiharkosta, mineraalivillaeristeestä ja isostaattisestipuristetusta hormiputkesta. Betonisen ulkokuoren ja villakerroksen väliin jää harkon kulmien suuntaisesti tuuletuskanavat koko hormiston korkeudelta. Tuuletuskanavat estävät tehokkaasti hormia ylikuumentumasta kovallakaan käytöllä sekä poistavat kosteutta.

PETE Universal Plus -harkkopiipun rakenne koostuu laadukkaista isostaattisesti puristetuista keraamisista sisäputkista, mineraalivillaeristeestä sekä perliittihormiharkoista. Harkkopiipun kaikki varusteluosat ovat myös laadukkaita, kestäviä ja toimintavarmoja.

 

Perliitistä valmistetut kevyet ja mittatarkat hormiharkot

PETE UP -harkkopiipun ainutlaatuisten hormiharkkojen valmistumateriaalina on käytetty kevyttä ja eristävää vulkaanista ainetta, perliittiä. Hormiharkko on tavallista kevytbetoniharkkoa kevyempi. Perliittiä sisältävä hormiharkko on myös sileämpi ja mittatarkempi, jolloin se vähentää pintakäsittelytyötä. Uudet perliittiharkot ovat tavallisiin kevytbetoniharkkoihin verrattuna myös hyvin sileitä ja mittatarkkoja, mikä helpottaa piipun pinnan jälkikäsittelyä.
 

PETE-harkkopiipun perliittihormiharkot ovat kevyitä ja mittatarkkoja.
PETE-harkkopiipun perliittihormiharkot ovat kevyitä ja mittatarkkoja.


Isostaattisella kuivapuristusmenetelmällä valmistetut keraamiset hormiputket

PETE Universal Plus -valmispiippujen merkittävä ero muihin markkinoilla oleviin harkkopiippuihin nähden on tuotteen hormiputkessa. Erityisellä isostaattisella kuivapuristusteknologialla valmistetun hormiputken kosteusprosentti on vain n. 4 jo ennen keramiikan polttoa. Itse poltto suoritetaan myös laadusta tinkimättä, 1200 °C lämpötilassa jopa 24 tunnin ajan. Näin PETE Universal Plus -valmispiipun hormiputken rakenteesta saadaan äärimmäisen mittatarkka, tiheä ja sileä, eikä hormi ime itseensä haitallista kosteutta, joka voi pahimmillaan aiheuttaa halkeamia hormiin. Tavallisesti keraamiset hormiputket valmistetaan märkäpuristusmenetelmillä, jolloin putkien valmistusvaiheessa niiden kosteusprosentti uuniin siirrettäessä on varsin suuri. Polton yhteydessä putkien sisältämä kosteus poistuu putkista, muodostaen kuitenkin putkien rakenteesta huokoisen. Huokoinen rakenne on taas omiaan imemään kosteutta. Hormin lämmitystilanteissa, erityisesti hormin lämpötilan noustessa nopeasti, on tyypillisellä keramiikalla varustetussa hormissa suurehko halkeamisriski.

Isostaattisella kuivapuristusmenetelmällä valmistetut keraamiset hormiputket ovat hyvin mittatarkkoja, tiheitä ja sileitä. Keraamisen hormiputki soveltuu ainoana kaikille polttoaineille, myös viljalle.
Isostaattisella kuivapuristusmenetelmällä valmistetut keraamiset hormiputket ovat hyvin mittatarkkoja, tiheitä ja sileitä. Keraamisen hormiputki soveltuu ainoana kaikille polttoaineille, myös viljalle.


 

Harkkopiippu PETE Universal Plus tulisijan päältä.

 

Mitat ja painot

PETE Universal Plus -harkkopiippu on ulkomitoiltaan hyvin siro. Tuotteen metripaino on markkinoilla olevista kolmikerrosrakenteisista harkkopiipuista myös kevyin. Alla olevassa taulukossa ovat yleisimmät hormikoot. Tilauksesta saatavilla on hormihalkaisijoita aina väliltä 80 - 250 mm.

1-hormiset

Poikkileikkauskuva Hormihalkaisija Harkon ulkomitat (L x P x K) Metripaino
Ø160 mm 360 x 360 x 330 mm 69,95 kg
Ø180 mm 360 x 360 x 330 mm 70,00 kg
Ø200 mm 360 x 360 x 330 mm 69,70 kg

Painot ennen laasteja ja tarvikkeita.


2-hormiset

Poikkileikkauskuva Hormihalkaisijat Harkon ulkomitat (L x P x K) Metripaino
Kuva tulossa! Ø160 + 160 mm 360 x 680 x 330 mm Tulossa!
Kuva tulossa! Ø160 + 180 mm 360 x 680 x 330 mm Tulossa!
Kuva tulossa! Ø160 + 200 mm 360 x 680 x 330 mm Tulossa!
Kuva tulossa! Ø180 + 180 mm 360 x 680 x 330 mm Tulossa!
Kuva tulossa! Ø180 + 200 mm 360 x 680 x 330 mm Tulossa!
Kuva tulossa! Ø200 + 200 mm 360 x 680 x 330 mm Tulossa!

Taulukon kokojen lisäksi tilauksesta on saatavilla myös hormihalkaisijat välillä 80 - 250 mm. Kysy erikseen!

 

Hormiliitostavat

PETE UP -harkkopiipun voi liittää tulisijaan alaliitoksella, yläliitoksella tai pääliliitoksella. Hormiliitostapa riippuu tulisijasta. Valmistamme hormiliitosten avuksi myös haponkestävästä teräksestä valmistettavia liitossovitteita, myös mittojen mukaan.

Alaliitos

Alaliitos on yleinen varaaville takoille. Tällöin harkkopiippu asennetaan tukevalle ja liikkumattomalle perustalle tulisijan taakse tai sivulle. Alaliitosmallissa käytetään neliskanttista keraamista hormiliitoselementtiä.

Yläliitos

Pyöreää yläliitosta käytetään kiukaille, padoille, kamiinoille, kiertoilmatakoille ja lämmityskattiloille. Harkkopiippu asennetaan tukevalle ja liikkumattomalle perustalle, tulisijan taakse tai sivulle. Yläliitosmallissa on pyöreä keraaminen hormiitoselementti.

Pääliliitos

Pääliliitosta käytetään varaaville takoille. Tarkista tulisijan valmistajalta tai myyjältä takan kantavuus. PETE UP -harkkopiippu on markkinoiden kevyin kolmikerrosrakenteinen harkkopiippu, mikä mahdollistaa useammassa tapauksessa harkkopiipun asentamisen tulisijan päälle.
 

PETE UP -harkkopiipun periaatepiirustus ja hormiliitostavat

PETE UP -harkkopiipun periaatepiirustus ja hormiliitostavat.

a = harkon leveys, b = harkon pituus, c = harkon korkeus, d = hormiputken halkaisija, t = läpiviennin paloeriste, s = suojaetäisyys läpiviennissä, h = piipun korkeus vesikatolla, k = kattokaltevuus, C = hormin keskilinjan etäisyys katon harjalle, H = piipun hyötykorkeus

 

Toimintavarma savupelti

Savupeltimme PETE UP -harkkopiipulle sisältää vakiona valkoiseksi jauhemaalatun etulevyn ja valkoisen nupin. Erikoistilauksesta etulevy ja nuppi ovat saatavilla myös mustana. Erikoistilauksesta valmistamme savupelteihimme myös jatkoa. Saatavilla myös ohjauslaite naruilla.

PETE UP -harkkopiipun savupelti on toimintavarma ja tyylikäs.
Harkkopiipun savupelti auki-asennossaan.

 

Läpivienti ja suojaetäisyydet

Läpivientipaketti sisältää tiivistysteippiä ja 50 mm:ä paksun läpiviennin paloeristeen. PETE UP -harkkopiipun on paloturvallinen ja tuulettuva ja sillä on pienet läpiviennin suojaetäisyydet. Suojaetäisyys lämpötilaluokassa T600 on sekä huonetilassa että läpivienneissä vain 50:tä millimetriä. PETE Universal Plus -valmispiippu on lisäksi testattu korkeammilla pohjoismaisilla yläpohjan lämpöeristepaksuuksilla, aina 800 mm:n eristepaksuuteen asti.

PETE UP -harkkopiipulla on pienet suojaetäisyydet. Huonetilassa ja läpivienneissä suojaetäisyys on vain 50 mm.
PETE UP -harkkopiipun suojaetäisyys läpiviennissä on 50 mm:ä.

 

Suomalaiselle katolle soveltuva piipun pellitys

PETE UP -harkkopiipun pellitys valmistetaan kotimaisesta muovipinnoitetusta kattopellistä. Pellitys on saatavilla viidessä eri värissä: musta RR33, tummanharmaa RR23, tummanruskea RR32, tiilenpunainen RR750 ja "tuvanpunaisena" RR29. Pellityksemme soveltuu kaikille katemateriaaleille. Valmistamme pellityksiä myös mittojen mukaan vaativampiinkiin kohteisiin.

PETE UP -harkkopiipun piipunhattu valmistetaan Outokummun ruostumattomasta teräksestä. Piipunhatulle myönnämme 25 vuoden puhkipalamattomuustakuun. Piipunhattuun on saatavilla myös saranointi.

PETE-harkkopiipun pellitys valmistetaan kotimaisesta muovipinnoitetusta kattopellistä ja piipunhattu Outokummun ruostumattomasta teräksestä.
PETE-harkkopiipun pellitys tiilikatteelle.

PETE-harkkopiipun pellityksen värit
Piipun pellitys on saatavilla viidessä eri värissä. Kuva Ruukin värikartasta.

 

Hyväksynnät

PETE Universal Plus -valmispiiput on CE-hyväksytty harmonisoidun eurooppalaisen standardin (EN 13063-1:2005 + A1:2007) mukaisesti (T600 N1 D 3 G50) korkeimpaan savuhormien lämpötilaluokkaan T600 (600 °C). Piipun suojaetäisyys palaviin rakenteisiin/materiaaleihin tulee olla vähintään 50 mm, myös läpivienneissä. PETE Universal Plus -valmispiippu on lisäksi testattu korkeammilla pohjoismaisilla yläpohjan lämpöeristepaksuuksilla, aina 800 mm:n eristepaksuuteen asti. Tuotteelle on lisäksi VTT:n käytettävyyslausunto (VTT-S-4846-14).

 

Tekniset tiedot

 • CE-hyväksytty keraamisten savupiippujen harmonisoitujen eurooppalaisten standardien EN 13063-1 ja myös EN 13063-2 (ei Suomessa tunnettu/käytössä) mukaisesti
 • Soveltuu savukaasuille 60 - 600 °C (matalille ja korkeille savukaasulämpötiloille)
 • Nokipalonkestävä (1000 °C, testin kesto 30 min)
 • Testatut savukaasujen nimellislämpötilaluokat: T200, T400 ja T600
 • Nokipalonkestävyysluokka: G (Kyllä)
 • Suojaetäisyys palaviin materiaaleihin/rakenteisiin: 50 mm (lämpötilaluokassa T600)
 • Tiiveys-/vuotoluokka: N1 (alipaine) ja P1 (ylipaine, ei Suomessa käytetty)
 • Savukaasujen virtausvastus: 0,0015 m (sileä sisäpinta, ei kerää nokea)
 • Lämmöneristävyys: 0,68 M2K/W (R68)
 • Keraamisen hormiputken puristuslujuus: kokoonpanon enimmäiskorkeus 25 m
 • Ulkokuoren (hormiharkon) puristuslujuus: kokoonpanon enimmäiskorkeus 50 m
 • Kondenssi-/happokestävyysluokka: D3 (kuivat savukaasut, korkein mahdollinen)
 • Kondenssi-/happokestävyysluokka: W3 (kosteat savukaasut, korkein mahdollinen)
 • Jäätymis-sulamiskestävä: kyllä
 • Mekaanisen rasituksen kesto: kyllä (nuohouskestävyys)

 

Tuotedokumentaatio

 

Tilaaminen

Ilmoita tilattaessa ainakin seuraavat tiedot:

 • Tulisijan malli (hormilähdön tarkka koko)
 • Hormin liitostapa: Alaliitos, yläliitos tai pääliitos
 • Hormin sisähalkaisija (tarkista suositeltava hormikoko tulisijan valmistajalta)
 • Hormin kokonaiskorkeus
 • Rakennuksen väli- ja/tai yläpohjan lämpöeristeen paksuus
 • Läpivientien määrä
 • Vesikaton kaltevuus (vakiopellitys soveltuu kattokulmille 5 - 45°)
 • Piipun keskilinjan etäisyys katon harjasta (vakiotoimituksessa 1,34 metriin saakka)
 • Piipun vesikatteen materiaali ja väri
 • Tuplahormisen harkkopiipun ollessa kyseessä ilmoita myös kumpi sivu piipusta on harjan suuntaisesti

Voit lähettää meille myös rakennuspiirustuksen sähköpostitse osoitteeseen info@pete.fi.

► Siirry hormilaskureihinYhteydenottopyyntö


Lähetä tilaus, tarjouspyyntö tai tiedustelu

 • Jätä omat yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.
 • Tähdellä (*) merkityt kohdat on pakko täyttää.
 • Tiesithän, että voit tehdä ostaa myös suoraan verkkokauppamme kautta.
 • Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin löydät Tietoa-sivultamme.


Kirjoita viesti ja omat yhteystietosi: