Harkkohormi-laskurin ohje


Tutustu harkkohormi-laskurin ohjeeseen ennen tilaamista. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme p. (06) 231 5396 tai info@pete.fi.

 

Hormin sisähalkaisija (d):

Hormin sisähalkaisija valitaan tulisijan vaatimusten mukaan. Tarkista tieto tulisijan myyjältä tai valmistajalta. Yleisin halkaisija on Ø160 mm. Laskurilla tilattavan 1-hormisen harkkopiipun ulkomitta (a x b) on aina 360 x 360 mm.

Hormin korkeus (H):

Hormin korkeus valitaan tulisijan mallin ja talon rakennesuunnitelman mukaan. Hormilaskurilla tilattavan piipun korkeus voi olla 3-9 m. Piipun tulee paloturvallisuussyistä yltää vähintään 0,8 m vesikatteen yläpuolelle lähellä katon harjaa. Jokaista lapemetriä kohden piipun korkeus tulee kasvaa vähintään 0,1 m. Esim. 4 metrin päässä katon harjalta sijaitsevan piipun korkeus vesikatteesta tulee olla vähintään 1,2 m. On syytä kuitenkin huomioida, että yli 1,2 m vesikatteen yläpuolelle yltävä piippu vaatii piipun yläosan raudoittamisen sekä piipputikkaat nuohousta helpottamaan.

1. Liitossovite (d/d1):

Liitossovitteen avulla hormi liitetään tiiviisti tulisijan ns. hormilähtöön. Valitse tulisijasi hormilähtöön (d1) sopiva liitossovite. Yleisin tulisijan hormilähtö on Ø150 mm. Tulisijan päältä lähtevän harkkopiipun ja tulisijan takaa/sivulta lähtevän harkkopiipun liitossovitteet eroavat toisistaan: tulisijan päälle asennettavan piipun liitossovite asettuu hormilähdön sisään (mittaa hormilähdön sisähalkaisija), kun taas tulisijan taakse tai sivulle asennettavan piipun liitossovite asettuu hormilähdön päälle (mittaa hormilähdön ulkohalkaisija).

2. Tasoitelaasti:

Piipun mukana voit tilata valkoista Serpo 410 - tasoitelaastia, jonka avulla piipun pintaa voidaan tarvittaessa tasoittaa ennen esim. lopullista pinnoitelaastia tai maalausta. Kevytbetoniselle hormiharkolle sopivia eri pinnoitevaihtoehtoja voit tiedustella esim. lähimmästä rautakaupasta.

3. Harkkolaasti:

Piipun mukana voit tilata M100/500 harkkolaastia tarvittavan määrän. Hormilaskuri osaa ehdottaa valitun piipun hyötykorkeuden (H) perusteella tilattavaksi oikean määrän harkkolaastia. Tarvittava määrä on siis jo valmiiksi laskettu (n. 8 kg/m). Mikäli rakennustyömaalta löytyy jo harkkolaastia M100/500 tai muurauslaastia M100/600, voit käyttää hyvin myös sitä.

4. Savupelti:

Kasettirakenteisen PETE-savupellin avulla avataan ja suljetaan virtaus hormissa. PETE-savupelti sisältää määräysten mukaisen 3%:n häkäaukon. Hormilaskuri osaa ehdottaa valitulle hormin sisähalkaisijalle (d) tilattavaksi juuri oikean kokoista savupeltiä. Huonetilaan näkyville jäävät savupellin etulevy, nuppi ja ruuvinkantojen koristesuojat ovat väriltään valkoiset ja erittäin viimeistellyt.

5. Läpiviennin peitelevy:

Läpiviennin peitelevy piilottaa siististi ja turvallisesti väli- tai yläpohjaan tehdyn piipun vaatiman läpivientiaukon. Läpiviennin peitelevy on 2-osainen ja se on mahdollista asentaa sisäkattoon, jonka kaltevuus on 0-50 astetta. 1-kerroksisiin taloihin riittää tilattavaksi 1 kpl peitelevyä, 2-kerroksiset vaativat 3 kpl. Peitelevy kiinnitetään mukana tulevien valkoisten ruuvien avulla. Erittäin viimeistelty läpiviennin peitelevy on palamatonta A1-luokan materiaalia (alumiinia) ja se on jauhemaalattu valkoiseksi.

6. Läpivientitiiviste:

Piipun läpivienti väli- tai yläpohjassa vaatii rakennuksen höyrynsulkumuovin/-paperin puhkaisemista vähintään piipun suojaetäisyyden (T400 = 0 mm, T600 = 50 mm) mittaiselta alueelta. Samaa teippiä käytetään myös vesikaton läpiviennissä aluskatteen ja piipun liitoskohdan tiivistämiseen. 1-kerroksisille taloille riittää tilattavaksi 1 rulla teippiä, 2-kerroksiset vaativat yleensä 2 rullaa. Teipin leveys on 150 mm ja yksi rulla sisältää teippiä 6 metriä. Läpivientien tiivistysteipin avulla läpivientikohdat saadaan tiiviiksi ja turvallisiksi. Tuotteen Tescon pro clima No. 1 toimittaa Tiivistalo Oy ja sillä on VTT:n tyyppihyväksyntä.

7. Läpiviennin paloeriste:

Läpiviennin paloeriste asennetaan tiiviisti harkkopiipun ympärille väli- ja yläpohjan läpivientikohtaan. Läpiviennin paloeriste 1 paketti sisältää neljä 50x410x600 mm kokoista A1-luokan eristelevyä, jotka asennetaan tiiviisti hormin ympärille. T400-luokan tulisijalle piipun suojaetäisyys palavaan materiaaliin on 0 mm. Rakennuksen elämisestä syntyvien mahdollisten jännitysten vuoksi läpivientikohtiinkin tulee kansallisen ohjeistuksen (RIL 245-2014) mukaisesti asentaa kuitenkin vähintään 20 mm paloeriste. Läpivientieristeen tulee lisäksi jäädä vähintään 100 mm rakennuksen varsinaisen lämpöeristeen pinnan yläpuolelle (RIL 245-2014). Piipun läpivienti on testattu paloeristeen korkeudella 800 mm. Näin ollen yläpohjan lämpöeristeen paksuus (T) ei saa ylittää 700 millimetriä. Mikäli eristetty yläpohja on kalteva, leikataan paloeriste asennettaessa kulmaan. Tällöin läpiviennin paloeristettä on syytä tilata 2 pakettia. 2-kerroksiset talot vaativat eristettä käytännössä aina 2 pakettia. Paloeristeenä voidaan käyttää myös muuta, mitoiltaan ja ominaisuuksiltaan vastaavaa A1-luokan eristettä tuotekortin asennusohjeita noudattaen.

8. Tuentasarja:

Piipun tuentasarja sisältää 4 kpl metallisia rei'itettyjä L-profiileja, jotka liitetään yhteen mukana tulevien ruuvien ja muttereiden avulla hormiharkon ulkopintoja vasten. Profiilit kiinnitetään talon kantaviin rakenteisiin, esim. mukana tulevien puuruuvien avulla kattotuoleihin ullakkotilassa.

9. Vesikaton pellityssarja:

Piipun mukana on suositeltavaa tilata tehdasvalmisteinen PETE-pellityssarja, joka on erittäin viimeistelty sekä helppo ja nopea asentaa. Valitse katon sävyyn parhaiten sopiva pellityssarja vetovalikosta. PETE-pellityssarja soveltuu katon lappeella sijaitsevaan piippuun kattokulman ollessa 5-50 astetta. Vesikatteen yläpuolinen osuus piipusta (h) saa vakiopellityssarjassa olla korkeudeltaan enimmillään 1600 mm, paitsi hirsirakennuksen ollessa kyseessä 1500 mm hirsirakennuksille tyypillisestä painumisesta johtuen. Pellityssarja sisältää vakiona yhden jatkopellin (11), jolloin piipun keskilinjan etäisyys katon harjalle (C) saa olla enimmillään 1330 mm. Mikäli etäisyys (C) on pidempi, tilaa tarvittava määrä pellityssarjan lisäjatkopeltejä vetovalikosta 11.

10. Pellityssarjan korotussarja (rivipelti-, konesauma- ja pystysaumakatoille):

Mikäli tilaat piipun pellityssarjan ja talossa on rivipelti-, konesauma- tai pystypeltikatto (Ruukki Classic), tilaa vetovalikosta pellityssarjan korotussarja. Pellityssarjan korotussarjaa käytetään piipun pellityssarjan juuripellityksen nostamiseen vesikatteen saumojen yläpuolelle. Korotussarjan sisältämät korotuslistat korottavat juuripellitystä n. 38 mm. Mikäli katon saumakorkeus on alle 20 mm, ei korotussarjaa välttämättä tarvita pellityssarjan asennuksessa, vaan pellityssarjan juuriosaan voidaan leikata asennettaessa vesikatteen saumojen kohdalle saumojen mentävät lovet. Yksi korotussarja sisältää 8 kpl 625 mm pitkiä korokelistoja sekä kateruuvit. Yksi korotussarja riittää, kun piipun etäisyys harjalle (C) on korkeintaan 1330 mm.

11. Pellityssarjan jatkopelti:

Kun tilaat piipun pellityssarjan, ja piipun keskilinjan etäisyys katon harjalle (C) on yli 1330 mm, tilaa yksi tai useampi 1170 mm pitkä lisäjatkopelti. Mikäli katemateriaali on huopa tai tiili, ei lisäjatkopeltejä tarvita, sillä ne voidaan asentaa vesitiiviisti piipun juuripellityksen päälle.

12. Piipunhattu:

Piipun mukana on suositeltavaa tilata aina tehdasvalmisteinen PETE-piipunhattu, joka suojaa erityisesti hormin eristeitä kastumiselta sekä mahdollistaa 3-kerrosrakenteiselle harkkohormille tärkeän oikeaoppisen tuulettumisen. Hormilaskuri osaa ehdottaa valitulle hormin sisähalkaisijalle (d) tilattavaksi juuri oikean kokoista piipunhattua. Piipunhatun mukana tulee kätevä kiinnitysholkkisarja rst-kierteillä, jonka avulla piipunhattu on mahdollista kiinnittää piipun päähän vain parissa minuutissa. PETE-piipunhattu sisältää valmiin kiinnityspaikan jälkiasennettavalle PETE-savukaasuimurille.